Za puteve RS 112 miliona maraka

Bez autora
Feb 20 2011

U puteve u Republici Srpskoj /RS/ ove godine biće uloženo 112 miliona KM, od čega je 50 miliona KM namijenjeno za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva, dok se ostatak odnosi na druga investiciona ulaganja u putnu infrastrukturu. Drumski saobraćaj je najzastupljeniji vid saobraćaja u RS sa 80 odsto učešća u cjelokupnom saobraćaju. Zbog toga je jedan od prioriteta aktuelne Vlade RS obnova i modernizacija saobraćajne infrastrukture, što predstavlja kontinuitet prošle Vlade, kada je u puteve u RS od 2006. godine do danas uloženo preko 840 miliona maraka, što je tri puta više od ulaganja koja obuhvataju period od 2002-2006. Samo iz ekonomsko socijalne-komponente Razvojnog programa RS od 2007. godine do danas je za finansiranje 97 projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture odobreno 359 miliona KM...

Za puteve RS 112 miliona marakaU puteve u Republici Srpskoj /RS/ ove godine biće uloženo 112 miliona KM, od čega je 50 miliona KM namijenjeno za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva, dok se ostatak odnosi na druga investiciona ulaganja u putnu infrastrukturu, izjavila je Srni portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS Sandra Kovačević.

"Drumski saobraćaj je najzastupljeniji vid saobraćaja u RS sa 80 odsto učešća u cjelokupnom saobraćaju. Zbog toga je jedan od prioriteta aktuelne Vlade RS obnova i modernizacija saobraćajne infrastrukture, što predstavlja kontinuitet prošle Vlade, kada je u puteve u RS od 2006. godine do danas uloženo preko 840 miliona maraka, što je tri puta više od ulaganja koja obuhvataju period od 2002-2006", naglasila je Kovačevićeva.

Ona je precizirala da je samo iz ekonomsko socijalne-komponente Razvojnog programa RS od 2007. godine do danas za finansiranje 97 projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture odobreno 359 miliona KM, te naglasila da će realizacijom ovih projekata biti izgrađena ukupno 403 kilometra puta u RS, od čega 277 kilometara lokalnih, 76 kilometara regionalnih i 40 kilometara magistralnih puteva.

Kovačevićeva je podsjetila da je ranije počelo izvođenje radova na projektima koji se u potpunosti ili djelimično finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS, čija će realizacija biti nastavljena u ovoj godini, a među kojima su rekonstrukcija lokalnog puta Ruža - Ribnik, asfaltiranje lokalnih puteva u opštini Oštra Luka i put Vučija Poljana - Potoci u opštini Istočni Drvar.

Ona je dodala da su ovim projektom obuhvaćeni i rekonstrukcije puta Kravica - Opravdići - Popovići u opštini Bratunac, asfaltiranje puta Konjević Polje - Jelah u opštini Bratunac, asfaltiranje lokalnog puta Novo Selo - Mrđenovci, opština Kupres, rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnih puteva na području Zvornika, rekonstrukcija lokalnih puteva Strojice - Babići i Pljeva - Olići - Mujdžići u opštini Šipovo, kao i drugi značajni projekti.

Kovačevićeva je istakla da je do kraja ove godine planiran završetak projektne dokumentacija, kao i radovi na rehabilitaciji putnih pravaca i dionica širom RS, ukupne vrijednosti oko 47 miliona maraka.

Ovim projektima obuhvaćeni su putni pravci i dionice Rogatica - Sastavci - Ustiprača, Višegrad - Vardište, Bijeljina - Stari Ugljevik - Banj Brdo, te Dobrun - Uvac - Rudo, zatim Han Kola - Srpske Toplice, Šipovo - Kupres, Stanari - Rudanka, Kozarska Dubica - Prijedor, Prijedor - Koprivna, Kopači - Ustiprača, Do - Krivača, kao i dionice Lastva - Dolovi, Turić - Pelagićevo, Dobrinja - Kula - Krupac - Bogatić, Ročević - Karakaj, Radovan Ždrijelo - Trebinje, Rogatica - Borike i Kozarac - Mrakovica.

Ona je dodala da je u toku i realizacija projekata rehabilitacije magistralne i regionalne putne mreže u Srpskoj, te rekonstrukcija putnih objekata i opasnih mjesta, takozvanih "crnih tačaka" na postojećoj putnoj mreži.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik